Warsztaty pod nazwą "Gęsina - kujawski rarytas w potrawach i przetworach" odbędą się 16 i 17 kwietnia w naszym mieście. To pierwszy akcent naszej tegorocznej kampanii gęsinowej. W spotkaniu wezmą udział właściciele gospodarstw agroturystycznych i wiejskich lokali gastronomicznych.

Szkolenie odbędzie się inowrocławskiej Szkole Rzemiosła, która pod patronatem Cechu Rzemiosł Różnych przygotowuje młodzież i dorosłych do pracy w poszukiwanych na rynku zawodach budowlańca, mechanika pojazdowego, kucharza, cukiernika i piekarza.

Spotkanie będzie okazją do uzupełnienia wiedzy o regionalnych potrawach i przetworach, tak cenionych przez turystów odwiedzających region. Zajęcia teoretyczne dotyczyć będą regionalnej tradycji kulinarnej - genezy, obrzędowości i przepisów na potrawy z gęsiny. Podczas zajęć praktycznych uczestnicy nauczą się wykorzystywać efektywnie gęsią tuszkę, przyrządzając tradycyjne produkty z mięsa gęsiego - smalce i smarowidła, okrasę, pasztety, gęsie kiełbasy, półgęsek, zupy gęsie po kujawsku i pomorsku, potrawki i gulasze oraz gęsi pieczone w całości. Na koniec zostanie podana także z gęsiego fast-fooda.

Szczegółowe informacje zainteresowani mogą uzyskać pod nr telefonu (52) 359 22 65 oraz e-mail: lgdczarnoziemnasoli@wp.pl. [I]