Brukowiec kujawski to przełożone powidłami piernikowe ciasto z widocznymi na wierzchu kulkami z ciasta piernikowego. Silnie zakorzeniona i podtrzymywana tradycja sprawiła, że do dziś wypiek jest niezastąpionym elementem wigilijnej kolacji na Kujawach Zachodnich. Produkt zgłosiła na listę gospodyni z Pławina, Alina Książek.

więcej na ten temat

Wśród 51 zarejestrowanych dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przysmaków z Kujaw i Pomorza jest 13 wyrobów piekarniczych i cukierniczych, 12 napojów, 11 gotowych dań i potraw, a także 4 warzywa i owoce, 3 produkty mleczne oraz 3 mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby.

Warunkiem rejestracji produktu na ministerialnej liście jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji. [I]